Csak úgy, egy szokásos hétvégi Süssünk valamit! felbuzdulásom eredménye.
Hozzávalók:
5 ek DW négyszeres erősségű cukorhelyettesítő vagy eritvia
2 bögre zabpehelyliszt
1 tk fahéj
0,5 tk szódabikarbóna
0,5 tk sütőpor
1,5 bögre darált mogyoró (vagy dió vagy mandula)
1/2 bögre mazsola
16 ek olvasztott kókuszolaj
4 tojás
1,5 púposan rakott bögre reszelt répa (nekem ez 6 db 12-13 centis répa volt)
1/2 bögre gyümölcspüré: ez lehet alma, barack, körte, ananász stb. vagy lekvár
1 kezeletlen narancs reszelt héja
A bevonathoz:
Egy 250 gramos mascarpone vagy egy doboz zsírszegény natúr krémsajt (ezek általában 180 vagy 200 grammosak, de az is elég, ráadásul sokkal kevesebb kalória mint a mascarpone)
1-2 tk konjac liszt (elhagyható ha elég sűrű a krém)
vanília
néhány evőkanál édesítő
1 kezeletlen citrom héja
Tipp: Gyümölcspüré gyanánt, ha nincs kedved vagy lehetőséged frissen turmixolni, akkor egy kis üveges bébiétel is tökéletes. Nagyon praktikus: eláll sokáig, nincs benne se tartósítószer, se hozzáadott cukor, csak a gyümölcs. Én ehhez pl. egy 163 gramos Univer Alma-őszibarackot használtam. //Köszi a tippet Heni:)
Előkészületek:
- Egy tepsit vagy tortaformát kikenünk vagy kibélelünk sütőpapírral (nem is értem, hogy tudtak anno sütőpapír nélkül élni:) )
- A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük
(1) Egy tálba öntjük valamennyi hozzávalót és jól összekeverjük.
(2) A tortaformába vagy a tepsibe öntjük a tésztát és tűpróbáig sütjük (kb. 50-55 perc). Ha nagyon sülne a teteje, akkor kicsit vegyük lejjebb a hőfokot.
(3) Ha már kiállja a tűpróbát, kivesszük és tepsiben kihűtjük.
(4) A mázhoz összekeverünk mindent. A konjac lisztből előbb adjunk hozzá egy teáskanállal és hagyjuk állni 20 percet. Ha még mindig hígnak találjuk, csak akkor adjunk hozzá további mennyiséget belőle. (A konjac liszt teljesen el is hagyható, ha elég sűrű a krémsajt.)
(5) Ha kihűlt a tészta akkor rákenjünk a bevonatot.
Sütési hőmérséklet: 180 °C
Tortaforma mérete: kb 22x32 cm
Sütési idő: kb. 50 perc
Mennyiség: kb. 28 szelet
Bevonat nélkül:
Energia: 1 szelet kb. 150 kcal (28 szeletre vágva)
Fehérje: 1,7 g
Szénhidrát: 10,6 g
Zsír: 11,3 g
Bevonattal (krémsajt esetén - én a Lidl saját márkását használtam):
Energia: 1 szelet kb. 156,8 kcal (28 szeletre vágva)
Fehérje: 2,4 g
Szénhidrát: 10,8 g
Zsír: 11,6 g