Szerintem a piskóta az egyik olyan dolog, amiről sokaknak meggyőződése, hogy csak búza finomlisztből lesz az igazi. Már én is kezdtem elhinni (nem egy és nem kettő kukában landolt kísérlet után), de szerencsére kiderült, hogy nem így van. Egyetlen dolog a titka: a sikér! Ettől a fehérjétől lesz rugalmas, könnyed a tésztánk.
VIGYÁZAT! Gluténérzékenyek sajnos nem használhatják, hiszen a sikér és a glutén egy és ugyanaz... Rajtuk kívül azonban mindenki mást arra buzdítanék, hogy próbája ki :)
Hozzávalók:
6 ek zabpehelyliszt
6 L-es tojás tojás nagyságtól függően
4 dkg Eritvia
1 tk étkezési szódabikarbóna
1 tk sikér
1 citrom reszelt héja
vanília
+lekvár vagy gyümölcs
Előkészületek:
- A sütőt 180 °C-ra felmelegítjük.
(1) Válasszuk szét a tojásokat.
(2) A sárgájához keverjük hozzá az édesítőt, a vaníliát és a citromhéjat.
(3) A zablisztet keverjük el a szódabikarbónával és a sikérrel.
(4) A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a tojássárgájás-édesítős keveréket, és fokozatosan hozzászitáljuk a lisztet, amit óvatos mozdulatokkal belekeverünk (a nagyobb részecskéket amik nem mennek át a szitán, ne tegyük bele).
(5) Kivajazott vagy kisütőpapírozott tepsibe öntjük -ezen a ponton jöhet rá a gyümölcs ha ahhoz van kedved- és 10 percig 180 °C-on, majd 165 °C-on még kb. negyed óráig, tűpróbáig sütjük.
(+1) Én nem tettem hozzá gyümölcsöt, hanem miután kihűlt elvágtam ketté és lekvárt kentem a két lap közé.
Sütési hőmérséklet: 180 °C , 165 °C
Tepsi mérete: kb 22x30 cm
Sütési idő: kb. 25 perc
Mennyiség: kb. 24 szelet
Gyümölcs és lekvár nélkül:
Energia: 1 szelet kb. 45 kcal (24 szeletre vágva)
Fehérje: 2,8 g
Szénhidrát: 3,8 g
Zsír: 2 g
Egy üveg xillites baracklekvárral:
Energia: 1 szelet kb. 59 kcal (24 szeletre vágva)
Fehérje: 2,8 g
Szénhidrát: 8,4 g
Zsír: 2 g