Cekker

Tonhalkrém és padlizsánkrém - majonéz nélkül is lehet pazar a kence jeligére

2016. április 28. 20:18 - mariannbog

Ha vendég érkezik a leggyorsabb és legegyszerűbb mindenféle kencéket készíteni. Nekem három favoritom van, amiből most kettőt osztok meg veletek. A harmadik szigorúan titkos! Na jó nem, de azt most nem csináltam, úgyhogy ezzel kell beérnetek :)


dscn0463.jpg

Tonhalkrém

Hozzávalók:

130 g tonhal sós lében

2 tojás

2,5 dkg vaj

1-2 ek tejföl

1-2 tk mustár

bors

citromlé

Előkészületek

  • A tojásokat keményre főzzük


(1) A tonhalról leöntjük a levet és egy tálban a tojásokat, a vajat és a tejfölt összeturmixoljuk vele.

(2) Ízlés szerint adunk hozzá mustárt, sót, borsot, citromlevet.

(3) Hűtőbe tesszük minimum fél órára.

(4) Gyorsan együk, mert iszonyatosan gyorsan fogy... :)

Tipp: Ha sűrűbb krémet szeretnénk, akkor tegyünk bele több vajat.


Elkészítéshez szükséges idő: kb. 10 perc

Energia (az egészben): 611 kcal

Fehérje: 49,2 g

Szénhidrát: 3,65 g (!!!!)

Zsír: 43,6 g

 

Padlizsánkrém

Hozzávalók:

2 kisebb padlizsán

1-2 tk mustár

bors 

max. 1 negyed hagyma 

max. 1 gerezd fokhagyma

2-3 ek tejföl vagy joghurt (ha rám hallgattok, akkor görög joghurt. Csodás egy találmány! :) )

Előkészületek:

  • A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük

 

(1) A padlizsánokat megmossuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

(2) Az egész padlizsánokat egy hegyes késsel megszurkáljuk pár helyen, hogy a sütés közben keletkező gőz ki tudjon szökni, és egy kellemes robbanás után, ne kelljen fél napig kaparni a trutyit a sütő faláról. FIGYELEM! Csak a tetejét szúrjuk meg. Így a gőz távozik, de minden nedvesség bent marad és nem igényel majd plusz olajat a krémünk.

(3) Addig süssük amíg a padlizsánok össze nem esnek.

(4) Ekkor egy tál fölé lógatva vágjuk el a padlizsánt, hogy a leve a tálba csordogáljon, majd a húsát is kaparjuk bele.

(5) Aztán jöhet hozzá a só, bors, fokhagyma és a hagyma. (Hagymából és fokhagymából nagyon óvatosan! Először egy szelet hagymát és egy fél gerezd fokhagymát tegyünk csak bele.)

(6) Turmixáljuk össze az egészet és várjuk 10 percet. Ha még szükséges adjunk hozzá a hagymákból, de csak ugyanilyen apránként, mert tapasztalatból mondom, hogy könnyű túllőni a célon. Nagyon becsapós, ugyanis kell egy kis idő a hagymának amíg asszimilálódik és elkezdi éreztetni a hatását.

(7) Kenjük valamire, mártogassunk bele valamit. Mindenhogy nagyon finom.:)

Tipp: A padlizsán húsa megsütve befőttesüvegben elrakható az augusztusi szezonban és így csak be kell kevernünk, amikor égető szükség van rá.

Elkészítéshez szükséges idő: kb. 1 óra (sütéssel együtt)

Energia (az egészben): 320 kcal

Fehérje: 13,5 g

Szénhidrát: 38,9 g

Zsír: 10,72 g

cukormentes.jpg

glutenmentes.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cekkerblog.blog.hu/api/trackback/id/tr108631478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2016.05.01. 21:12:28

Trollkodok, mert nem a recepthez szólok hozzá. Avokádó, ha szépet kapok (és olcsón), 5-10 darabot is megveszek. Hagyom megérni, aztán irány a mélyhűtő. Ha kell, kiolvasztok egyet, kettőt, (vagy áll, amig kiolvad, vagy a mikro), és csak egy kanál tejföl, só, bors. (persze, aki szereti a fokhagymát…). Az összekeveréshez elég egy villa, mert a rostok felpuhultak, az íze, színe viszont megmaradt. A „majonéz nélkül”-hez meg annyi, hogy „áltartár”. A tejfölbe rakom bele azt, amit a majonézbe szoktak, só, bors, mustár, cukor, és tetszés szerinti továbbiak. Mindenhez jó, amihez az igazi tartár.

mariannbog 2016.05.01. 21:15:43

@élhetetlen: Szia! Nekem is az avokádókrém a harmadik kedvencem. :) Még nem fagyasztottam, de nagyon jó ötlet, kipróbálom. Köszi a hozzászólást és a tippeket. Üdv: Mariann
süti beállítások módosítása