Cekker

Rácsos vaníliás-almás pite

2016. november 20. 18:43 - mariannbog

Jó hosszú időre eltűntem, elég sűrű időszakon vagyok túl, de visszatértem. Kezdjük egy remek almás pitével ami úgy született, hogy kaptunk egy jó nagy láda almát. Elkezdtem hát agyalni, hogy mit kéne sütni, ami almás, de a férjecském is megeszi (általában nem igazán díjazza a gyümölcsös édességeket). Támpontként annyit mondott, hogy süssek rácsosat, azt régebben szerette. Hát ezt alkottam és jelentem telitalálat, az alma is fogyott, a férj is jól lakott :)

img_0036_mod.jpg

Hozzávalók:

Tészta:

30 dkg zabpehelyliszt

20 dkg vaj vagy kókuszzsír

4 dkg DW négyszeres cukorhelyettesítő

1 tk sikér (elhagyható)

1 tk sütőpor

2 M-es tojás

Almás töltelékhez:

kb. 1 kg alma

4 ek DW négyszeres cukorhelyettesítő

1-2 ek citromlé

2-3 tk őrölt fahéj

3 dkg vaj (elhagyható)

Vaníliakrémhez:

400 ml tej

1 rúd vanília

4 tojássárgája

35 g keményítő

2-3 ek DW négyszeres cukorhelyettesítő

+ 1 tojás a kenéshez

(1) Az almákat megpucoljuk és lereszeljük (vagy aprítóba tesszük és pikk-pakk összedaraboljuk). Egy edényben megpároljuk, közben hozzáadjuk a citromlevet, az édesítőt és a fahéjat. Elfőzzük a levét. Még melegen hozzáadjuk a vajat, majd hagyjuk kihűlni. (A vaj nyugodtan kimaradhat.)

(2) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. (Nem tudom megemlékeztem e már a robotgép nevű fantasztikus találmányról ezen a fórumon, de ha nem akkor most megteszem. Hihetetlenül jó! Mennyivel könnyebben ráveszi magát a sütésre az ember lánya, ha nem kézzel kell hosszú percekig gyömöszkélni a tésztát. Pláne ha ilyen kemény, makacs versenyzőről van szó, mint jelen esetben.)

(3) A tésztát fóliába csomagoljuk és legalább félórára betesszük a hűtőbe.

(4) A sütőt 200 °C-ra melegítjük és a tepsit kibéleljük sütőpapírral. (Tipp: ha a tepsit egy icipicit bevizezitek, akkor a sütőpapírt könnyebb eligazgatni, hiszen hozzátapad a sütőedény falához.)

(5) Elkészítjük a vaníliakrémet: a vaníliarúd belsejét kikaparjuk. A rudat és a kinyert fekete pöttyöcskéket belekeverjük a tejbe és feltesszük melegedni. A tojássárgáját a keményítővel és az édesítővel kikeverjük.

(6) Ha felforrt a tej akkor átkanalazunk egy keveset a tojássárgájás keverékbe hőkiegyenlítés céljából (közben a vaníliarudat kivesszük a tejből). Jól elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük a tejbe és lassú tűzőn folyamatosan kevergetve besűrítjük. Ha besűrűsödött levesszük a tűzről hűlni.

(7) A tészta nagyobb részét (kb. 2/3-át) kinyújtjuk és a tepsibe terítjük. Villával megszurkáljuk és 15 percre a forró sütőbe tesszük.

(8) Amíg sül addig a maradék tésztát kinyújtjuk és vékony csíkokra vágjuk. (Ha van otthon akkor derelyevágóval csíkozzatok, sokkal csinosabb lesz. Sajnos nekem az ilyen eszközök sosem abban a lakásban vannak ahol épp főzök, így marad a késes szabdalás.)

(9) Ha letelt a 15 perc, akkor kivesszük a pitealapot a sütőből, rákenjük a vaníliás krémet, arra az almát, majd pedig rábiggyesztjük a tészta rácsozatot. (A tésztacsíkok nekem nem nagyon akartak egyben maradni az áthelyezési művelet közben, de semmi pánik, a süti tetején is össze tudjátok illeszteni.)

(10) Tojással megkenjünk a tésztacsíkokat, majd visszatesszük a sütőbe újabb kb. 20-30 percre. (Figyeljétek a tetejét, hogy mikor pirul meg.)

Sütési hőmérséklet: 200 °C 

Tepsi mérete: kb 22x30 cm

Sütési idő: kb. 45 perc

Mennyiség: kb. 24 szelet 

Energia: 1 szelet kb. 171,4 kcal (24 szeletre vágva)

Fehérje: 4,32 g

Szénhidrát: 16,43 g

Zsír: 10,11 g

cukormentes.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cekkerblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5811977346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása