Az az igazság, hogy nagyon szeretem a fasírtot. Csak hát ugye a hagyományos receptben egészségtudatos szemüvegen át nézve elég sok kivetnivalót találunk: kezdve a beáztatott zsömlétől (vagy ha tetszik zsemlétől, zsömlyétől, zsemjétől.. de szép is a magyar nyelv:) ), a morzsába forgatáson át, a bő olajban kisütésig. Ezért kerestem hát az alternatívát és végre megtaláltam: egyszerű, szénhidrátszegény, gyorsan elkészül és ráadásul nem kell a forró olajos serpenyő mellett állni órákig.
Hozzávalók:
500 g alacsony zsírtartalmú darált hús (nálam most Tesco sertés darált hús 7% zsírtartalommal)
2 tojás
2-3 ek zabpehelyliszt
1/2 fej vöröshagyma apróra vágva
1-2 gerezd fokhagyma
só
bors
bármi más fűszer amihez kedvet kapunk pl: pirospaprika, zöldfűszerek, magyaros fűszerkeverék (ezzel nagyon finom :) )
olivaolaj spay
Előkészületek:
- A hagymát üvegesre pirítjuk
- A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük
(1) A húst egy tálba tesszük.Összekeverjük a tojással, fűszerekkel, az üvegesre pirított hagymadarabokkal, a lereszelt fokhagymával és annyi zabpehelylisztet teszünk hozzá, hogy összeálljon. Ez kb 2-3 evőkanálnyi.
(2) Hagyjuk állni 10-15 pecig, majd vizes kézzel formáljunk golyócskákat belőle. (A sütéskor ki fognak laposodni. Ne ijedjünk meg, ez normális:) )
(3) A fasírtokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és fújjunk rájuk egy kis olajat.
(4) Előmelegített sütőben készre sütjük. A sütési idő a fasírtok méretétől függ, de kb. 30-40 perc, ha közepeseket csinálunk. A legegyszerűbb úgy ellenőrizni, hogy kiveszünk egyet és eltörjük:)
Elkészítéshez szükséges idő: kb. 20 perc + sütés
Sütési hőmérséklet: 200 °C
Sütési idő: kb. 30-40 perc
Mennyiség: nekem 15 db lett
Energia 1 fasírtban (15 db esetén): 81 kcal
Fehérje: 8.9 g
Szénhidrát: 2,9 g
Zsír: 4 g