Hozzávalók:
0,5 kg csirkemáj
2 nagy hagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 1 dl fehérbor
majoranna
jó minőségű ételízesítő (elhagyható)
só
bors
Diétásabb verziónál:
Egy kis kókuszolaj
Kevésbé diétás verziónál:
10 dkg bacon
Előkészületek:
- A májat megmossuk, megtisztítjuk
- A hagymát megpucoljuk, és felvágjuk vékony csíkokra
- A fokhagymát megpucoljuk, és nagyon apróra vágjuk (vagy reszeljük, préseljük stb. ahogy jól esik)
- A bacont felkockázzuk
(1) Diétásabb verziónál: egy serpenyőben felhevítjük a kókuszolajat // Kevésbé diétásnál: a felkockázott bacont forró serpenyőbe tesszük és kisütjük a zsírját. Ha ez megvan akkor az összetöpörödött bacon darabokat kihorgásszuk a serpenyőből és átmenetileg egy erre alkalmas edényben szállásoljuk el.
(2) A hagymát beleszórjuk a forró serpenyőbe és üvegesre pirítjuk.
(3) Ha már kezdenek átlátszóvá válni a hagyma szeletek akkor hozzáadjuk a májat és magasabb lángon addig sütjük -folyamatosan figyelve és többször megkeverve- amíg a májak „körbesülnek” kívülről.
(4)Ezután aláöntjük a bor, hozzáadjuk a majorannát, fokhagymát, borsot és lefedve puhára főzzük.
(5) Végül ha már puhák a májak, hozzáadjuk az ételízesítőt és a sót keverünk rajta néhányat és már kész is.
(+1) a Bacon kockákat visszatehetjük az ételbe, vagy utólag a tetejére is szórhatjuk tálaláskor.
Tipp: A sót mindenképpen csak a végén adjuk az ételhez, mert a máj különben megkeményedik tőle!
Elkészítéshez szükséges idő: kb. 40 perc
Mennyiség: kb. 3 adag
Kókuszolajjal:
Energia: 1 adag 287 kcal
Fehérje: 34.5 g
Szénhidrát: 13 g
Zsír: 10 g
Baconnel:
Energia: 1 adag (300 g) 420 kcal
Fehérje: 40 g
Szénhidrát: 13,3 g
Zsír: 21 g