A sztívia a Jázminpakóca leveléből előállított természetes édesítőszer. Glikémiás indexe 0, kalória tartalma is elhanyagolható, nem kell belőle sok, mi kell még? Én is próbálkoztam vele, de mivel mivel jellegzetes utóíze nagyon kiérződik az ételekből, hamar felhagytam a használatával. Csak van ennél jobb megoldás... (A mai napig a szekrényben csücsül egy alig használt folyékony sztívia.)
Na de most jön a BREAKING NEWS! Az utóíz attól függ, hogy különböző steviol glikozidok milyen arányban fordulnak elő a sztívia készítményben. Az egyik közülük a RebA, vagyis Rebaudioside A gyakorlatilag mellékíz mentes. Háromszoros HURRÁ:) Így az édesítőszer minél nagyobb koncentrációban tartalmazza ezt a vegyületet, annál kevésbé lesz jelen kellemen aroma, ami belerondít a kreációinkba.
Szóval mégsem kell végleg száműzni a konyhai fegyvertárunkból. Csupán tessék szorgosan nézegetni az összetevőket!
Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Steviol_glycoside#cite_note-brandleCJPS98-2
https://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1zminpak%C3%B3ca
http://www.egeszsegkalauz.hu/taplalkozas/a-jotekony-hatasu-jazminpakoca-titkai
https://en.wikipedia.org/wiki/Rebaudioside_A