Az a szerencsés helyzet adódott kis családunkban, hogy a szülinapok elég közel esnek egymáshoz, így aztán van egy nagy januári ünneplés és egy március végi. Mostanság rászoktunk, hogy ezen alkalmakkor egy közös főzést csapunk. Nagyon jó kis móka: együtt készülődünk, kotyvasztunk, aztán pedig teletömjük a pocakot. :) Nos ez volt most Apu, Kriszti és Csabi közös tortája:) Na nem állítom, hogy fogyókúrás, de egy jó Sacher ha meggebedünk se lehet az:) Azonban legalább egészségesebb verzió:)
Hozzávalók:
20 dkg minimum 70%-os étcsokoládé (lehetőleg hozzáadott cukor nélkül)
20 dkg olvasztott kókuszolaj (vagy vaj)
4 dkg DW négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
10 dkg apróra darált mandula
10 dkg Szafi Fitt paleo süteményliszt (vagy zabliszt ha ez nincs otthon)
8 tojás
Egy üveg hozzáadott cukor nélküli baracklekvár
Bevonathoz:
15 dkg étcsoki
1 ek kókuszolaj
Előkészületek:
- A tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, az oldalát kikenjük kókuszolajjal vagy vajjal.
- A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
(1) A kókuszolajat (vajat) megolvasztjuk és az édesítővel habosra keverjük.
(2) A csokit vízgőz fölött megolvasztjuk, majd folyamatos keverés mellett az édesítős keverékhez adjuk.
(3) A tojássárgájákat apránként hozzákeverjük (nem egyszerre zuttyantjuk bele az egészet hanem egyszerre csak 1-et vagy 2-t), majd a mandulát is beleszórjuk.
(4) A tojásfehérjét kemény habbá verjük (én ebbe is tettem egy teáskanál édesítőt).
(5) A két masszát összeforgatjuk, és közben hozzáadjuk (ha van elég türelmünk legjobb ha beleszitáljuk) a lisztet (2-3 részletben). Vigyázzunk, hogy ne törjük össze a habot !
(6) Az előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük (nekem 30 alatt kész volt).
(7) A formában hagyjuk kihűlni, majd félbevágjuk és a közepét megkenjünk baracklekvárral.
Tipp: Én úgy szeretem ha sok-sok baracklekvár van benne (ha már lúd… ) ezért az alábbi trükköt "fejlesztettem" ki: mikor félbevágom a tortát, a közepéből kifaragok egy kis tésztát (általában mivel nem szokott sikerülni teljesen egyenesre vágni ez nem nagy feladat, csak le kell faragnom a puklikat). Majd a baracklekvár egy részét összekeverem az így kinyert tésztával, egy sűrű elegyet kapva. Na ezzel a metódussal simán bele lehet szuszakolni egy egész üveg jóféle baracklekvárt is a tortába.
(8) A csokit a kókuszolajjal vízgőz felett megolvasztjuk, majd a tortát bevonjuk vele.
Sütési hőmérséklet: 180 °C
Tortaforma mérete: 28 cm
Sütési idő: kb. 30 perc
Mennyiség: kb. 20 szelet (elég tömény úgyhogy én vékonyakra vágtam)
Kókuszolajjal:
Energia: 1 szelet kb. 266 kcal (20 szeletre vágva)
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 13 g
Zsír: 22 g