A hétvégén kétféle kekszet sütöttem, ezeket osztom most meg Veletek.
.
Vaníliás keksz csoki csíkokkal
(a képeken ez még nem látszik, de olvasztott csokit csorgattam a tetejükre)
Hozzávalók:
15,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 dkg Eritvia (kb. 12 dkg cukornak felel meg, aki édesebben szereti tehet bele többet is, de ez esetben a megfelelő állag eléréséhez szükséges lesz némi vízre is)
2 ek méz (elhagyható)
0,5 vanília rúd
10 dkg vaj (aki nem él vele annak kókuszolaj)
0,5 kávéskanál sütőpor
0,5 kávéskanál szódabikarbóna
1 tojás
(1) Az olvasztott vajat az édesítővel és a tojással alaposan összekeverjük.
(2) Ugyanezt megtesszük a liszttel, a sütőporral és a szódabikarbónával is.
(3) Ezt követően a két keveréket egyesítjük, majd hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét és két evőkanál mézet.
(4) Diónyi golyókat formázunk belőle, majd kezünkkel vagy egy vízbe mártott villával kilapítjuk őket.
(5) 180 °C-on kb. 13 percig sütjük.
(6) Ha megsültek tegyük át hűlni egy rácsra.
(7) Ha kihűltek pakoljuk vissza a sűtőpapíros tepsibe és csorgassunk rá guszta csíkokban olvasztott csokit.
Sütési hőmérséklet: 180 °C
Mennyiség: kb. 20 db
Energia: 1 db kb. 78 Kcal (csoki nélkül)
Csokidarabos keksz
Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 dkg bambuszrostliszt
4 dkg kókuszliszt
3 dkg Eritvia
2 ek méz (elhagyható)
10 dkg vaj (aki nem él vele annak kókuszolaj)
fél kávéskanál fahéj (ízlés szerint variálható)
0,5 kávéskanál sütőpor
0,5 kávéskanál szódabikarbóna
1 tojás
kb. 4 ek víz
60 g cukormentes csoki
(1) Az olvasztott vajat az édesítővel és a tojással habosra keverjük.
(2) Elegyítjük a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával.
(3) A két keveréket összekeverjük, majd hozzáadjuk a két evőkanál mézet, az apróra vágott csokit és a vizet (annyit, hogy formázható legyen a tészta).
(4) Diónyi golyókat formázunk belőle, és enyhén kilapítjuk őket.
(5) 180 °C-on kb. 15-16 percig sütjük.
(6) Ha megsültek tegyük át hűlni egy rácsra.
Sütési hőmérséklet: 180 °C
Mennyiség kb. 25 db
Energia: 1 db kb. 83 Kcal