Cekker

Régi idők receptjei - Frikandó szemlingből

2016. április 10. 21:01 - mariannbog

frikando_mod4.jpg

Oly szerencse ért, hogy böngészhetem régi korok szakácskönyveit jövendőbelim Édesanyjának köszönhetően. Ma csak párat forgattam át sebtiben ezekből a kincsekből és úgy döntöttem, hogy ezentúl Veletek is megosztok időnként egyet-egyet, némi magyarázattal. Remélem Ti is érdekesnek találjátok:)

Az első egy 1901-es kiadású szakácskönyvből származik:

Frikandó szemlingből

Tisztítsd meg a szemlinget s vagdald el széles darabokra; spékeld szalonnával és sódarral, s főzd meg lassan bréz-levesben. Azután kend e mindegyik darabot glásszal. Készíts királymártást, vegyítsd fel tejfellel, tedd bele a fikandót s add fel.

 

Magyarázat:

Frikandó= a sertés vagy borjú frikandó, a comb középső, hátsó részén található hús

Szemling= egy tengeri hal

Sódar= füstölt disznóhús, sonka

Brézelés"Brézelés: A húsnak, szárnyasoknak, zöldségnek stb. puhává forrásában áll, miután előbb szalonnába takarva, hagymával, fűszerrel és gyökerekkel megrakatott. A hús gyakran nyersen is leforráztatván beletétetik a brézbe és mindez citromlével lemosatván, lassan puhára főzetik. Ha a brézelt pecsenye kivetetik a brézből, fehér kendőre, vagy papírra tétetik, hogy a zsír teljesen lefolyjon róla.

A jó bréz a következő módon készíttetik: veszünk egy fél fon sonkát, fél font zsírt, egy kevés egészben hagyott fűszert (szegfűt, szerecsendió virágot, borsot), különféle gyökerekkel együtt(sárgarépa, zeller, fehér spanyol hagyma, petrezselyem, mind összevágván). Egy pint leves öntetik reá. Ebbe tétetik bele, amit készíteni akarunk, s egy fél font széles szeletekre vágott szalonnával lefedetik. Az ételnek teljesen ki kell tölteni a brézes lábast, s amelynek fedője jól zárjon." (forrás)

Glász= kis lángon, lassan sziruposra sűrített húsleves

Felad= tálal

(Ha érdekelnek a szép, régi könyvek innen válogathatsz bőven: http://www.antikhaz.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cekkerblog.blog.hu/api/trackback/id/tr528586436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása