Cekker

Alapanyag kisokos: Bulgur

2016. március 28. 22:00 - mariannbog

Mi is ez?

Búzatöret.

Milyen formában kapható?

Előfőzik, megszárítják, csomagolják.

Hol kapható?

Manapság már élelmiszerboltokban is kapható, de a bioboltokban még mindig nagyobb a választék és általában alacsonyabb az ár.

Ára:

0,5 kg kb. 400 Ft-tól.

Típusai:

Különböző őrlemények kaphatóak az egész apró szeműtől a rizsszemhez hasonlóig.

Mire használjuk?

Gazdagíthatunk vele salátákat, köretként is kiváló, egytálételeket is főzhetünk vele, sőt még édesen is elkészíthető. Nagyon jól magába szívja az ízeket és mindig "pergős" marad. Tökéletes alternatíva mindenhez amit hagyományosan tarhonyával készítünk (ehhez nagy szemű bulgurt válasszunk)

Hogy készítsük?

Forró vízzel felöntjük és addig főzzük, amíg megszívja magát a folyadékkal.

Az apró szeműeket sok esetben nem is kell főzni csak forróvízzel leönteni és lefedve állva hagyni. A nagyobb szeműeket én 20-25 percig szoktam fűszeres vízben főzni, aztán leöntöm róla a vizet és lefedve állva hagyom 10 percig (ekkor 1 ek olivaolajat keverek bele)

Miért jó választás? 

  • Egyszerű elkészíteni
  • Nagyon finom
  • Családbarát :) Nyugodtan készíthetjük az egész családnak, nincs semmi "furcsa" íze ami miatt, elbukna egy családi ebéd teszten.
  • Az alábbi összehasonlításban egy adag főzött bulgur tápanyagtartalma látható, néhány másik alternatívával összehasonlítva. Ebből is megállapítható, hogy kedvező a kalória tartalma, alacsonyabb a szénhidrát tartalma és magasabb a rosttartalma mint kölesnek, a quinoanak és a barna rizsnek.

untitled-1.jpg

(Kép forrása: http://www.cleananddelicious.com)

Mindenképp megéri kipróbálni:)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cekkerblog.blog.hu/api/trackback/id/tr668529612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása